A FOGYASZTÓI KÖLCSÖNSZERZŐDÉSEK KAMATOZÁSÁNAK MÓDJÁRÓL

A fogyasztói hitelszerződések kondícióival összefüggésben a 2009. évi CLXII. törvény és egyes kapcsolódó törvények módosításáról szóló  ̶  ún. „fair bank törvény” néven ismertté vált  ̶  2014. évi LXXVIII. törvénnyel bevezetett új szabályokat 2015. február elsejétől kell alkalmazni.

A „fair bank törvény” átláthatóvá és a fogyasztók számára is követhetővé teszi a fogyasztói hitelszerződések kondícióinak alakulását, valamint alapjaiban változtatja meg a magánszemélyeknek szóló hitelezés árazási módszereit.

E törvény alapján többféle kamatozással érhetők el a hitelek, amelyek terméktípusonként is eltérőek lehetnek. A különféle kamatozások főbb jellemzőit az alábbi áttekintésünk mutatja be:

 1. A referencia-kamatlábhoz kötött hitelek esetén a referencia kamatláb periódusát (futamidejét) a szerződött termékre vonatkozó hirdetmény és az ügyféllel kötött szerződés tartalmazza. Jelzáloghitel esetén a bankunk által alkalmazott referencia-kamatláb a 12 havi BUBOR (Budapest Interbank Offered Rate, azaz Budapesti Bankközi Forint Hitelkamatláb). A magánbetéttel vagy értékpapírral fedezett kölcsönök esetében alkalmazott referencia-kamatláb az 1 havi BUBOR/1 havi EURIBOR (Euro Interbank Offered Rate, Európai Irányadó Bankközi Kamatláb). Az ügyfél által fizetendő kamat ebben az esetben a mindenkori referencia-kamatláb és a kamatfelár összegéből tevődik ki. Az UniCredit Bank a referencia-kamatlábhoz kötött lakossági hiteleinél a kamatfelárat a teljes futamidőre rögzítette.

  Hitel kamata = referencia-kamatláb (12 havi BUBOR/1 havi BUBOR/1 havi EURIBOR) + fix felár

  A referencia-kamatalapú konstrukciók esetében az ügyleti kamat a referencia-kamatláb periódusával (futamidejével) megegyező időközönként változik a választott referencia-kamatláb változásának megfelelően.
 2. Változó kamatozású, de kamatperiódusokban rögzített kamatozás esetén a bank a kamatot a Lakossági üzletszabályzatában és az ügyféllel kötött szerződésben rögzített kamatváltoztatási mutató alapján módosíthatja.

  A legalább 3 éves kamatperiódusokon belül rögzített kamatozás alkalmazása esetén a periódusok végén a kamat az adott mutatónak megfelelően változhat.

  A bankunk által alkalmazott mutató: H1K

  A mutatóról további részletek a Lakossági üzletszabályzatban, valamint az MNB fair bank aloldalán találhatók.

  Az új szabályok szerint az ügyleti kamat legfeljebb az MNB által elfogadott mutatók változásával azonos mértékben módosulhat, ezt az ügyfelek az MNB honlapján közzétett idősorok segítségével ellenőrizhetik.
 3. Fix kamatozással is igényelhetők egyes hitelek. Személyi kölcsön esetén a hitel kamata a teljes futamidőre rögzített, de jelzáloghitelek esetén is választható ez a kamatozási típus. Ez azt jelenti, hogy a futamidő alatt a kamat nem változik, függetlenül attól, hogy ezen időszak alatt a pénz- és devizapiacokon milyen változások következnek be.
 4. Bankunk a folyószámlahitel és hitelkártya esetén a szerződésben kikötött ügyleti kamatot évente két alkalommal, minden év január 1. és július 1. napjával jogosult módosítani a Lakossági üzletszabályzatban rögzítetteknek megfelelően. Ez pontosan azt jelenti, hogy módosítani akkor lehet, ha a forrásköltség, azaz a hivatalosan jegyzett 6 havi BUBOR referencia kamatlábnak az adott félév utolsó hónapját kettővel megelőző naptári hónapban  ̶  októberben, illetve áprilisban – számított havi átlaga változást mutat az előző féléves értékhez képest. A kamat változtatásának okairól bővebben a Lakossági üzletszabályzatunkban olvashat.

Amennyiben még bővebb tájékoztatást kér, akkor keresse fel az MNB honlapjának fair bankról szóló aloldalát, ahol részletes információkat olvashat a fair bankolásról.

 

Telefonos ügyfélszolgálat
+36 1 325-3200